Uber-sjåfører er ansatte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Uber-sjåfører er å anse som ansatte, sier britisk Høyesterett.

Uber-sjåfører er ansatte

De som er sjåfører for Uber, er å anse som ansatte (workers) med de rettigheter det betyr. Nok en domstol har kommet til samme slutning. Nå er det en britisk domstol, intet mindre enn Høyesterett, som sier nesten det samme som er sagt av andre domstoler i andre land.

Uber-sjåfører er ikke å anse som selvstendige næringsdrivende og burde derfor ha krav på ferie, minstelønn og andre ytelser som er naturlig å få for personer som er ansatt.

Men det er det en egen arbeidsdomstol som skal avgjøre. Der fikk de medhold i 2016 da saken først ble reist. Senere har den malt seg langsomt gjennom det britiske rettssystemet inntil det som tilsvarer Høyesterett har bekreftet hva som er sagt i lavere rettsinstanser. Uber har selvsagt anket alle avgjørelsene som har gått dem i mot. Hva det har kostet Uber, er det ingen som vet.

Hva det har kostet de opprinnelig 20 Uber-sjåførene er det heller ingen som vet, men det de måtte få i erstatning vil være milevis unna saksomkostningene.

Men det er en prinsippsak som vil kunne få konsekvenser ikke bare for Uber-

sjåfører i Storbritannia, men for tusenvis av andre som er "ansatt" på samme vilkår. De er blitt mange under koronatiden siden restauranter og kafeer i Storbritannia har vært stengt i flere måneder og folk har måtte bestille mat for hjemsending.

Men rettsavgjørelser han ingen automatisk overføringsverdi til andre land, så der jobbstatus enda ikke er avklart, må man starte på nytt.

Norge har i det minste Foodora-ansatte fått tariffavtale og Uber knapt er synlige.

Les mer her.   Og her.