Tyskland: Stille natt hele jula.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Stille Nacht, heilige Nacht heter Glade jul på norsk. Det kan vare til ny året.

Tyskland: Stille natt til nyåret

Det blir en fredelig jul i Tyskland i år. Mer fredfull enn planlagt for de fleste. Tyskland holder landet delvis nedlukket, eller "lockdown" som det er blitt hetende også på tysk. Først den 10. januar vil det kunne bli mer åpent igjen,-kanskje. Det ble kansler Angela Merkel enige med landets 16 delstats-statsministere denne uka. Det er smittesituasjonen som krever det.

Den har nemlig forverret seg mye, særlig sammenlignet med hva den var i vår. Da ble landets sykehus en redning for korona-syke fra Italia og Frankrike hvor  sykehuskapasiteten var sprengt. Nå er situasjonen i ferd med å nærme seg det samme i Tyskland.

 Samtidig har det i flere byer vært demonstrasjoner mot ulike former for koronatiltak, deriblant bruk av munnbind.

Koronatiltakene kan kun gjelde for fire uker ad gangen. De nåværende gjelder kun fram til 20. desember, men er nå forlenget til nyåret med mulighet for at noen delstater kan åpne opp før.

Men signalene går i den annen retning, av enda strengere tiltak i første rekke i Bayern som er "hjemlandet" til CSU-sjef Markus Söder. Mens dette skrives varsler Sachsen en "hard nedstengning" som betyr at de fleste butikker stenger. Det samme gjelder for Berlin og antall personer som får treffes senkes stadig.

 

Antall daglige dødsfall nærmer seg 500, mens smittetilfeller øker med 22000 daglig. Dette ligger litt under kravet til 1 R som er gunstig. I Tyskland er smitteraten 0,89 som betyr at 100 personer vil smitte 89 andre.

"Glade jul, hellige jul", heter den norske versjonen av den tyske sangen:

" Stille Nacht, heilige Nacht".

Tysk jul blir stillere enn vanlig. Og nettene blir flere.