Tyskland: og taperen er CDU....

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
©Craig - stock.adobe.com Forbundsdagen velger kansleren, når partiene er blitt enige.

Tyskland: Og taperen er CDU....

Og taperen er CDU og i særlig grad dets generalsekretær Armin Laschet. Det er den kategoriske dommen etter det tyske valget. Søsterpartiet CSU i Bayern gjorde et tilsvarende dårlig valg og nå har CDU-lederen Armin Laschet sagt at han kan stille sin plass som generalsekretær til rådighet. Dermed forsvinner også regjeringsdrømmen med De Grønne og De Liberale som mest sannsynlig vil gå i allianse med SPD, sosialdemokratene, under ledelse av Olaf Scholz. Han etterfølger Angela Merkels 16 år som regjeringssjef, med andre ord en "dobbel Erna". Men selv om CDU blir med i en regjering, vil Laschet ikke bli kansler eller sjefsforhandler.

Makten har tæret på styringslysten, i alle fall styringsevnen. CDU har under Merkels ledelse flyttet seg fra og være et kristenkonservativt parti til å bli et midtenparti. Det har ikke minst regjeringspartner SPD fått merke som visnet hen i skyggen av det største partiet CDU.

Men med Laschet som toppsjef endret det hele seg. Han ga inntrykk av å være en forsiktig mann, en tapertype, mens Olaf Scholz framsto, til tross for sin alder, som dynamisk, selvsikker og ikke minst egnet til å overta roret etter Merkel og videreføre hennes politikk.

Går det den vegen de fleste tror, tar han over i god tid før jul. Dermed forblir Helmut Kohls regjeringstid stående som den lengste siden han avgikk først i desember rett før jul da han tapte for en rød-grønn koalisjon i 1998.

Dermed anser EU-lederne at Tyskland forblir i trygge hender.

Les mer.