Tyskland Kjør på rødt

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Tyskland: Kjør på rødt, bitte.

Det går klart i retning av en "trafikklys-regjering" i Tyskland, grønt, De Grønne, rødt, SPD Sosialdemokratene og gult, FDP de liberale fridemokratene. -Det blir mest rødt og grønt, og litt blinkende gult, var en småspydig kommentar fra et framstående medlem for det tapende partiet CDU. "Ampel" heter trafikklys på tysk.

Regjeringssonderinger er nå erstattet av konkrete forhandlinger om å danne en ny flertallsregjering i landet, hvor dette ikke er grunnlovsfestet, men all tradisjon etter 2. verdenskrig tilsier at en regjering skal ha et flertall i Forbundsdagen bak seg.

Det ser ut som om de enkelte politiske elementer faller på plass i de forhandlingene som tradisjonen tro finner sted i hovedstaden Berlin og ikke på et avsidesliggende hotell. Skal man tro lekkasjene er det nå kommet så langt at striden står om de enkelte ministerposter, ikke minst hvem som skal være finansminister, en viktig jobb både i Tyskland, men også i EU-sammenheng.

Kansleren blir Olof Scholz, sosialdemokraten, men det kan bli to visekanslere, en fra De Grønne og en fra de gule (FDP). FDP vil ha finansministeren i regjeringen som er den nest viktigste posten, akkurat som i Norge. FDP står for en strammere og mer konservativ økonomisk politikk enn SPD, og særlig De Grønne. Olof Scholz har selv vært finansminister under Merkel og håper kanskje at han som kansler kan bedrive en slags overstyring av finansministeren.  Det er selvsagt mulig, man kan være vanskelig noe ikke minst Angela Merkel opplevde i forhold til den egenrådige Wolfgang Schäuble som utad var hennes trofaste puddel, men kunne være som en ilter schæfer innad i regjeringen.

Christian Lindner heter lederen av FDP og som kan sette hele regjeringssamarbeidet på spill dersom han selv ikke får jobben som finansminister.

Selv om det er politikken som er viktigst er posisjoner også viktig, for å "feilsitere" SP-lederen og nå finansminister Slagsvold Vedum.

Det er sant, ikke minst i Tyskland hvor titler har større betydning enn i Norge.

Der kan de også kjøpes om du ikke har jobbet deg til en doktorgard  på egen hånd.