Tyskland: Ferdig vaksinert til valget.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Stemmeberettige skal være vaksinert til valget i september.

Tyskland: Ferdig vaksinert til valget.

Det drøyer med vaksinering i Europa. Det gjelder også Tyskland. Nå har deres avgående kansler Angela Merkel lovet at de fleste som trenger vaksine skal få det før den 21. september. Hvorfor akkurat den datoen?

Jo, valget til forbundsdag (Parlamentet) finner sted den 26. september og da er det ønskelig at folk kan komme seg til valglokalene med litt mindre smittebekymring enn nå.

Merkel har holdt regelmessige videomøte med de 16 delstats-statsministrene om koronasituasjonen. Også Merkel beklager den treghet som har oppstått i vaksineringen, mest på grunn av færre vaksinedoser enn forventet. Tyskland har sin egen vaksineprodusent BioNTech som har utviklet en vaksine i samarbeid med Pfizer. Bayer, en annen medisinprodusent,  har nå lovet å lisensprodusere flere millioner doser fra andre selskaper.

Tyskland har også måtte "bite i det sure eplet" og innrømme at EU ikke har vært i stand til selv å produserer nok vaksiner. Nå har de besluttet å ta imot vaksiner fra både Russland og Kina. Samtidig drøyer det med AstraZeneca   som ennå ikke er godkjent i Sveits. Det skyldes at den ikke i tilstrekkelig er testet ut på personer over 65 år og dermed ikke anbefales brukt på de eldste. Norge følger i sporet og vil i tillegg ikke bruke vaksinen på de under 65 år  med underliggende sykdommer.

For øvrig forlenger Tyskland en rekke koronatiltak av økonomisk karakter ut hele året  2022. Det gjelder bl.a. redusert moms for spisesteder hvor de beholder satsen på 7 prosent i stedet for 19 prosent. Utover det gis det forhøyet bl.a. barnetrygd og andre støtteordninger.

Sjelden har den tyske forbundsregjeringen gravd dypere i sine økonomiske lommer enn nå. Den hellige regelen om balanse  i statsfinansene, "det svarte null", er for lengst forlatt.