Tyskalnd: Valgets generalprøve

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Alternativ for Tyskland fikk seg en nesestyver i delstatsvalget.

Tyskland:Generalprøve på det store valget.

Ryktet om at det kristendemokratiske partiet i Tyskland, CDU, hadde startet på sin solnedgangsferd, var feil. Veldig feil. Helgens delstatsvalg i Sachsen-Anhalt, en del av de gamle delstatene i DDR (Øst-Tyskland), viste at det fortsatt er det største partiet og i klar framgang i forhold til negative meningsmålinger i april og mai. CDU fikk noe overraskende 37,1 prosent en framgang på 7,3 prosent i forhold til valget for fire år siden.

Det høyreorienterte Alternativ für Deutschland, AfD, ble nummer to, med 20, 8 prosent, men hele 17 prosent bak CDU. Foran valget lå det an til å kunne bli nesten likt. De grønne gjorde det dårligere enn ventet med 5,9 prosent, fram kun 0,7 prosent, mens det en gang så stolte sosialdemokratiske partiet SPD landet på stakkarslige 8,5 prosent. Det venstresosialistiske partiet Die Linke fikk 11 prosent, en kraftig tilbakegang.

Valget i den lille delstaten med 2,5 millioner innbyggere påkaller normalt ikke den største oppmerksomheten, i alle fall ikke utenfor Tysklands egne grenser. Men denne gangen er det en slags generalprøve for det virkelige valget til Forbundsdagen. Det skjer den 26. september og åpner opp for alle tenkelige og utenkelige konstellasjoner og fargeprøver.

En stund så det ut til at De Grønne skulle ha en kanslermulighet med sine unge kandidat Annelena Baerbock. Men så viser det seg at også hun har noen mistenkelige hull i sin utdannelse. Har du ikke minst en Doktor-tittel foran navnet er du nærmest å anse som ingenting i tysk politikk. Da snakker vi ikke om yrket som lege, men at du har en doktorgrad innenfor akademia. Hun er født i det gamle DDR og eksamens- og tittelsystemet var annerledes der enn i Vesten.

I tillegg har hun visstnok "glemt" å oppgi noen hundretusener i betalte oppdrag i tillegg til den romslige forbundsdaglønna.

Så mens kansler Angela Merkel synger på sine siste vers, er kampen om å bli hennes etterfølger mer åpen enn på lenge. CDUs nyvalgte leder Armin Laschet har i alle fall sett nye muligheter til å lykkes.

Nå går tysk politikk inn i feriemodus fram til august, kun avbrutt av nyhetsmeldinger om antall koronatilfeller som fortsatt er for høyt. Den 27. september vet man kanskje hvem som blir kansler, men ikke hva slags regjering som skal ledes.