Tysk-fransk motoroverhaling

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: iStock

Tysk-fransk motoroverhaling

Den tysk-franske "EU-motoren" fikk seg denne uka en teknisk overhaling med oljeskift og andre serviceelementer da den såkalte Achen-traktaten ble undertegnet i den tyske byen med samme navn. Achen ble valgt på grunn av dens symboltunge fortid som stedet hvor de tysk-romerske keisere ble kronet, som Karl den store. Macron har sans for makt og historie.

Det er en slags oppdatering av Élysée-traktaten fra 1963 som ble undertegnet av daværende tyske kansler Konrad Adenauer og president Charles de Gaulle.

Det ble symbolet på tysk-fransk forbrødring etter 100 år med krig og et kraftig signal om at Europa skulle bygges på fredelig økonomisk samarbeid og at de to statene hadde et overordnet ansvar for å lede dette arbeidet da EEC var bare seks stater - BeNeLux og Italia.

I dagens 28 eller snart 27 stater er det vanskeligere å se hvilken rolle de to landene kan spille, ikke minst fordi de to lederne Angela Merkel og Emanuel Macron er betydelig svekket internt i sine land. Macrons blomstrende frier-erklæringer om et tettere økonomisk samarbeid i EU er blitt kjølig avvist av Merkel som synes den langt yngre beileren går for fort fram.

Nå landet de i Achen med et 16 sider langt dokument om fortsatt et tett samliv, som av de fleste omtales som mer av symbolsk enn praktisk betydning. Men noen talepunkter finnes det, blant annet at Tyskland bør få en fast plass i FNs sikkerhetsråd. Det står i kontrast til de som mener at EU bør ha denne plassen ikke minst når Storbritannia forlater EU. Men det vil ikke de to store.

Det er også antydninger om et tettere forsvarssamarbeid mellom de to og nye anstrengelser om å utvikle et europeisk jagerfly.

Det mest konkrete og oppnåelige er løfte om et tettere regionalt samarbeid, ikke minst språklig. Delstaten Sachsen har som mål å kunne bli tospråklig i løpet av en generasjon. Sprechen Sie Deutsch? Oui, bien sûr, das machen wir.

Kontakt

Kontakt