Tsykland; Streik for tog

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Tyske lokførere streiker for mer lønn, høyere pensjon og et eget korona-tillegg.

Tyskland: Streik for tog.

De tyske lokomotivførerne streiker og det merkes i et land som har vært preget av trafikkmessig punktlighet. Nå må mange av de reisende finne seg andre måter å komme til jobb på, dersom de ikke har hjemmekontor og jobber derfra. Det er en strid om lønn, men også en strid mellom to lokomotivforbund hvor det største er med i det mektige LO (DGB).

Det er det minste av de to lokforbundene, GDL, som fører an i kampen for å markere seg at de er mer kampvillige enn storebror, EVG. Maktbalansen er skjev, GDL teller kun 20000 medlemmer mens EVG har 185000 av Deutsche Bahns (DB) 210000 ansatte. En lov fra 2015 om at det skal være en felles tariffavtale i en bedrift for samme grupper ansatte, har skapt nye problemer. (Tariffenhetsloven).

At det er to forbund går helt tilbake til da Tyskland var delt og det var to togselskaper, ett i øst og ett i vest. Nå er de samlet til ett, Deutsche Bahn (DB)

Kravene er 3,2 prosent økning av lønn i to omganger, bedre tjenestepensjon og arbeidsmiljø og en koronabonus.

Noen få av togene går, men de i det gamle Øst-Tyskland er mest utsatt, kun ti prosent av togene går. Det skyldes at mens lokførere i de vestlige deler er "statsfunksjonærer" som ikke kan streike, er GDL-medlemmer å anse som vanlige ansatte med streikerett. Ledelsen i DB, Deutsche Bahn, forsøker å skjerme fjern- og utenlandstogene bl.a. til Danmark og Polen. Men også godstransportene er hardt rammet og det bekymrer ikke minst alle bilprodusentene og maskinbedriftene.

Dette er den tredje streiken i løpet av en måned og de varer den tre til fem  dager. Det skjer etter at ferien er over og skolene skal åpnes igjen.

Lederen av GDL, Claus Weselsky, er blitt et kjent ansikt i Tyskland, som ikke betyr at han er populær. Han kommer fra Dresden i det tidligere DDR. Han studerte til ingeniør og ble utvalgt til å få lokomotivutdannelse, men var ikke partimedlem i kommunistpartiet i DDR.

Etter sammenslutning av de to tyske statene, oppføres han som CDU medlem, det kristendemokratiske partiet som Angela Merkel er medlem av.

Den tyske DGB-lederen (LO) Reiner Hoffmann har i sterke ordelag fordømt streiken og nærmest betegnet den som usolidarisk.

Mer om steiken her.