Tsjekkia: Kan det gå mot "Tsjexit?"

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: LO Hvem skal styre Tsjekkia er fortsatt uavklart etter valget.

Tsjekkia: Uavklart om ny regjering.

Europas svar på Donald Trump, Andrej Babis, brukte ikke samme metode som Trump ved å si at valget var "stjålet" da han tapte. I starten av opptellingen av stemmene så det lenge ut til at han kunne bli gjenvalgt. Men det var fra populiststemmene som han hentet ute i distriktene. Da stemmene fra de større byene kom, mistet han etter hvert den nødvendige oppslutningen.

Bibis er mangemillionær, representerer i første rekke seg selv i det partiet han leder og som heter ANO (Ja). Han har hatt støtte til sin mindretallsregjering av et sosialdemokratisk parti og kommunistpartiet. Begge disse støttespillerne forsvant under sperregrensen og det må lages en ny koalisjon. Rett før valget kom det fram i "The Pandora Papers" at han hadde kjøpt et nett lite slott i Frankrike, verdt et tresifret millionbeløp. I all hemmelighet, selvfølgelig. Les mer om valgresultatet.

I alt fem partier som har dannet to valgallianser fikk flertall og har forhandlinger med sikte på å danne en regjering. Usikkerheten omkring presidentens helse og hans evne eller makt til å utpeke en regjeringsdanner, forvansker saken.

Det er opp til landets president, som tilhører samme parti, å avgjøre. Han har dårlig helse og ble hasteinnlagt dagen etter valget. Han pekte visstnok på Babis en gang til og ba ham danne en ny mindretallsregjering.  Da må han antagelig gå til et sterkt anti-immigrasjonsparti, SPD på tsjekkisk, Frihetspartiet. Det ledes av en som er født i Japan, Tomio Okamura. Han vil ha en folkeavstemning om EU-medlemskap en slags "Tsjexit" og følge Sveits i bruken av hyppige folkeavstemninger. Hans parti fikk 9,6 prosent og gir ikke et absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

Alternativt er om et  flertall klarer å bli enige om en ny og mer EU-vennlig regjering. ANO endte opp med 27,1 prosent av stemmene, men en tre partiallianse "Sammen" fikk 27,8 prosent

Et annet partiallianse bestående av   Piratpartiet og et borgermesterparti fikk 9,6 prosent.

Disse fem partiene må bli enige om en regjering, men presidenten er skeptisk til å akseptere slike allianser.