To kommisærer

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kommisjonsbygget Schuman
Her skal de snart sitte de 27 nye kommisærene

EU-kommisjonen: To kandidater strøk

To av de nominerte personene til toppjobber i EU-kommisjonen snublet allerede før selve grillingen skulle starte.

Det er ikke overaskende at det var kandidaten fra Romania og Ungarn  Rovana Plumb (S&D/transportpolitikk) og  László Trócsányi (EPP/utvidelsespolitikk).Plumb ikke kunne gi noen forklaringer om mistenkelig skattefiffel eller Trócsányi om hvorfor han som justisminister begunstiget sitt eget advokatbyrå. Da mente det juridiske utvalget med  15 stemmer mot 6 respektive 11 mot 9 stemmer  at begge måtte  avvises på grunn av "interessekonflikter" Nå må de to landene antagelig finne fram til nye kandidater og det har de ikke lang tid på seg. 1. november skal alt være på plass. Ungarn har nå foreslått sin EU-ambassadør til jobben. Kommisjonspresident Von der Leyen kan foreslå de på nytt og med andre arbeidsoppgaver, men det letter ikke godkjenningen av hennes team siden der må man si ja til alle eller kaste hele kollegiet.

Det er er ikke vanlig  at kandidater blir avslått allerede i den før-forberedende  fasen, men nå har det skjedd for første gang.  Det står det respekt av at det er et Parlament som fungerer slik det skal. Det er ikke så vanlig for tiden.

Den belgiske kandidaten Didier Reynders er foreløpig "frikjent" for beskyldninger om svarte returpenger av belgiske justismyndigheter av en lavere domstol, men saken er ikke helt lukket.

Nå er det vel egentlig bare den polske kandidaten som kan ha grunn til bekymring for mistanke misbruk av EU-midler. Men motstanden mot ham skyldes nok mer politikken enn økonomien.

Den franske kandidaten har også noen flekker fra sin tid i Europaparlamentet om bruk av assistenter og har tilbakebetalt rundt 450000 kroner.

 Men det samme har jo en del andre i Europaparlamentet gjort så de feller neppe en dom over seg selv.