Sverige. Faglie rettigheter i alle land!

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Sverige: Faglige rettigheter i alle land!

Nå skal svenske ambassader kaste seg inn i kampen for faglige rettigheter. Ja, du leste riktig.Diplomatiske og silkemyke høflige fraser, skal erstattes av "hard talk". 12 ambassader er pekt ut som "inspirasjonsambassader" og ligger i det man må kunne kalle "verstingland" når det gjelder faglige rettigheter, kanskje med unntak som Portugal, USA og Sør-Afrika som er blant de 12.

Ambassadene skal spille en aktiv rolle i å fremme medlemskap i fagbevegelsen bl.a. gjennom seminarer og annet. Modellen er å finne i Bangkok hvor et prosjekt som heter "Union to Union" har resultert i at antall medlemmer i Volvos fagforeningen har økt med 50 prosent og de har beholdt delvis lønn under koronaen.

Det er den svenske utenriksministeren Ann Linde som har dratt i gang en slik aktivistisk linje og som håper vil kunne få en betydning for Sveriges anseelse i utlandet. Dette er trinn to i en strategi som skal settes fokus på arbeidslivet i de land som har svenske ambassader. Linde krevde for to år siden at alle ambassader regelmessig skulle innberette om den faglige situasjonen og forholdene på arbeidsmarkedet i det landet den holdt til i. Dette er trinn to hvor man ikke lenger passivt skal rapportere, men også aktiv bidra til et bedre arbeidsliv.

Hun håper på drahjelp fra andre land, ikke minst Norge som er i ferd med å få en ny regjering. Norsk LO har overfor Utenriksdepartementet krevd en mer regelmessig rapportering om arbeidslivspolitikken i ulike land, men responsen har vært noe tilfeldig.

Hvordan en slik "innblanding i indre anliggende" vil bli oppfattet i de berørte landene, f.eks i Hong Kong, gjenstår å se.

Les mer her.