Sverige, anført av den svenske regjeringen og fagbevegelsen med støtte av arbeidsgiverne, fører en utrettelig kamp mot EUs forslag om en generell minstelønn i EU. Det er man mot i Sverige, helt mot, og etter å få forsøkt å stoppe forslaget, vil man nå at det ikke skal gjelde for Sverige. Der et syn som også deles fra dansk side for Danmarks del.
De norske arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og Unio har sammen med NHO inntatt et tilsvarende standpunkt om at det ikke trengs et slikt regelverk i Norge.
Nå har forslaget ligget framme en god stund og de to EU-landene har kjempet for en rekke endringer. Anført av at Frankrike, som skal lede EU i første halvår 2022 (formannskap), vil gjøre sitt ytterste for å få en slik ordning på plass har den svenske regjeringen invitert to statsråder til Sverige Frankrike er et av en rekke EU-land som har en lovbestemt minstelønn og ser derfor ingen problemer med at dette skal gjelde i hele EU særlig hvor man ikke har en slik minstelønn. Det har ikke Sverige og Danmark hvor dette er ordnet gjennom tariffavtalen, slik som i Norge.
Derfor hadde den svenske regjeringen sist uke invitert både den franske Europaminister og den franske arbeidsminister for å treffe sine svenske kollegaer i Stockholm. Der traff de også partene i arbeidslivet, LO, TCO og Svensk Näringsliv som er samstemte i sitt forsvar av den svenske modellen som de frykter vil kunne undergraves ved en slik EU-inngripen.
Sluttkampen vil ventelig stå i april neste år dersom Macron skal kunne rose seg med en for ham viktig seier foran presidentvalget som finner sted i to omganger 10. og 24. april 2022.