"Hängavtal", kalles det i Sverige. Det er når en enkeltstående bedrift inngår tariffavtale med et LO-forbund, men ikke er med i den aktuelle arbeidsgiverforeningen til forbundet. Da slutter de seg i hovedsak til alle vilkårene i "landsavtalen" for lønn og andre vilkår.
I tidligere tider var det et kvalitetstegn som sto for ordnede forhold, eller "ordning och reda". Ikke sånn lenger.
Snuskforetakene har oppdaget at beviset på en slik "hängavtal" åpner dører som normalt ville vært lukket. De kan komme inn som underleverandører, de kan delta i offentlige anbud og i det hele tatt framstå som den perfekte arbeidsgiver overfor privatpersoner som vil ha utført noe arbeid, men seriøst og hvitt!
Slik er det ikke lenger i svensk arbeidsliv. Det er i mange tilfeller blitt omvendt. Hängavtal er ikke garanti for noen ting som helst, ikke en gang at det finnes faglige medlemmer der. Det er blitt et adgangskort inn i snuskets verden.
Kritikken som fremmes er kommer fra et selskap som kaller seg "Ansvar& Säkerhet" peker på at en rekke selskaper som har den typen avtaler har styremedlemmer og ledere som er kriminelt belastet og dømt for skattefusk og annet og bruker denne typen selskaper til hvitvasking av svarte penger.
I Svensk Bygnadsarbetarförbund tar man kritikken med ro, stor ro.
Avtalesekretæren Torbjörn Hagelin, mener at det ikke er grunnlag for kritikken.
-Er det vår oppgave som fagbevegelse å se etter hvem som er dømt for et eller annet kriminelt? Nei, det mener ikke jeg. Vår oppgave er å beskytte arbeidstakeren. Dette er en planlagt og systematisk måte å fuske på og det støttes av at de store foretakene som anvender seg av den typen selskaper som underleverandører, sier han til fagbladet til forbundet.
Selskapet Ansvar og Säkerhet, som har gransket flere foretak med "hängavtal", mener at det heller ikke betales vanlig lønn og at det byttes ansatte hele tiden i tillegg til skattefusk.
-Det krever for mye å kontrollere, sier Hagelin. -Ofte fire-fem dager bare for ett selskap. Kommer vi over snusk melder vi fra til skattemyndighetene.
Men det er sjelden at Bygnads sier opp avtaler med bedrifter som de selv anmelder.