Sverige: Lettere å si opp.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Den svenske statsministeren fremmer et lovforslag som vil svekke oppsigelsesvernet. Svensk LO er splittet.

Sverige: Lettere å si opp ansatte.

En nærmest marerittaktig krig om hvordan svensk arbeidsliv skal se ut, nærmer seg nå slutten, tror mange. Denne uken la den svenske sosialdemokratiske regjeringen fram et lovforslag til endringer i LAS, Lagen om anstälningsskydd (ansettelsestrygghet) som åpner for mindre stramme regler ved bl.a. oppsigelser. Det skal bli lettere å si opp og ansiennitetsregler skal mykes opp.

Forslaget er i hovedsak basert på hva arbeidsgiverne og deler av svensk fagbevegelse ble enige om i vår, i hovedsak dreier det som industriforbundene i LO og TCO. Men meningene er fortsatt delte i LO-kollektivet hvor flere forbund i tidligere runder har hoppet av forsøkene på å bli enige om en felles holdning. Disse forbundene mener at usikkerheten i svensk arbeidsliv vil øke med regjeringens forslag, særlig i byggebransjen, mens IF Metall mener at de vil kunne holde styr på det nye regelverket.

Det hele startet da Centerpartiet skulle inngå en slags støtteavtale, kalt Januaröverenskommelsen, med Sosialdemokratene slik at de kunne fortsette i regjering for tre år siden. Prisen ble høy og det var særlig  den svenske modellen i arbeidslivet som skulle endres, eller svekkes sett med svensk LOs øyne.

 

Regjeringen drøyde med å innfri løftene og håpet lenge at partene selv skulle finne ut av det. Slik gikk det ikke og en offentlig utredning landet på en del standpunkter som Centerpartiet likte. I et forsøk på å unngå lovgivning forsøkte partene ikke bare en gang, men to ganger å bli enige om et nytt regelverk. I begge tilfeller sprakk LO-kollektivet noe som skapte ondt blod internt og gjør det fortsatt. Metallforbundet gikk med tjenestemennene i industrien og ble enige med arbeidsgiverne. Regjeringens forslag er basert på denne avtalen. Les mer om forslaget her.

Regjeringen har landet på den minste mostands veg. De får få venner i LO med forslaget, men legger kanskje grunnen for et nytt regjeringssamarbeid med Centern etter valget til neste år. Da har sosialdemokratene hatt regjeringsmakt i åtte år.

For å sukre LO-pillen skal det satses massivt på videre- og etterutdanning slik at de som sies opp lettere med reformen skal kunne få annet arbeid som de blir kvalifisert til.