Sverige kan få sine første kvinne som statsminister.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Pierluca Taranta/LO Jonas Gahr Støre kan få en kvinne som kollega i Sverige når Stefan Løfvens dager som statsminister er talte.

Sverige sist ut med en kvinne som statsminister?

Magdalena Andersson heter hun og kan bli den første kvinne som blir statsminister i det ellers så likestilte Sverige. Hun blir da den siste etter at både Norge, Danmark, Finland og Island har eller har hatt en kvinne som statsminister.

Men først skal hun bli leder av det svenske Arbeiderpartiet eller Socialdemokraterna på deres partilandsmøte i november, hvor hun er eneste offisielle kandidat. Deretter er det opp til den svenske Riksdagen å godkjenne henne som statsminister. Det fordrer kun én stemmes overvekt og burde ikke være uoverkommelig, dersom den borgerlige majoriteten ikke skal spille regjeringen enda et puss.

Magdalena er nå finansminister, men har ikke tråkket sin veg opp i systemet via Sveriges AUF som heter SSU.  Hun har en ren akademisk karriere bl.a. fra Harvard og kom inn som politisk rådgiver (sakkunnig) i Finansdepartementet og på statsministerens kontor. Hun anses å ligge litt til høyre i det sosialdemokratiske partiet og har kjørt en stram finanspolitikk, men med litt ekstra oksygen i under koronaperioden. 

I september 2021 er det ordinært valg til Riksdagen og et av de viktige spørsmålene er hva som vil skje med regjeringen som sitter med et mindretall i parlamentet, men som har støtte fra et sosialistisk venstreparti og et grønt parti. Men fram til da er det store muligheter for at det er en kvinne som styrer i Sverige, Danmark, Finland og kanskje også Island. Norges neste statsminister blir en mann, men kan vise til to tidligere kvinner Gro Harlem Brundtland og Erna Solberg.