Sverige: Ingen politsik sommarlov

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Kan Stefan Löfven bli statsminister for tredje gang?

Ingen politisk "sommarlov" i Sverige

Det blir ingen politisk lang sommerferie i Sverige i år. Da statsminister Stefan Löfven kastet kortene i går litt over klokken 10.00 var det høyst uklart hva som ville skje. I første omgang gis "talmannen i Riksdagen" (Stortingspresidenten) fire forsøk til å få 175 stemmer for en ny statsminister. Det kan bli Löfven for tredje gang, eller det kan bli lederen for det nest største partiet Moderaterna. Han heter Ulf Kristersson. Han har utvilsomt lyst, men må få et flertall bak seg. Sverigedemokraterna blir jokeren.

Lykkes ikke talmannen i Riksdagen etter fire forsøk, kan det skrives ut nyvalg antagelig en gang i september. Dermed blir det valgkamp gjennom hele sommeren Hva som kommer ut av et nyvalg trenger ikke å gjøre regjeringsforhandlingene noe enklere. Sist tok det flere måneder, men uansett hvem som får jobben, er den midlertidig fram til september 2022 da det ordinære valget skal finne sted.

 

Normalt vil slike politiske kriser kunne spille inn på valutaen. Dermed kan den svenske kronen svekke seg noe samtidig som grensene åpner opp for nordmenn til etterlengtet sommerferie og handleturer. Om det ikke er helt galt, så er det godt for noe.

Med mindre det skjer et valgskred for sosialdemokratene vil det fortsatt være et borgerlig flertall i Riksdagen om man regner inn Sverigedemokraterna som av de øvrige borgerlig partiene fram til nå er blitt holdt utenfor regnestykket. Spørsmålet blir hvem kan samarbeide for å danne en regjering. For en regjering må også et land som Sverige ha. Kanskje det blir Løfven den 3dje?