Sverige: Facket kupper regjeringen.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Tidligere svensk LO-leder er blitt næringsminister.

Sverige: "Facket" kupper regjeringen.

Den beste måten å bli minister på i en ren sosialdemokratisk regjering i Sverige er å ha vært en tidligere leder av en faglig landsorganisasjon. Nå rykker tre alle "före detta fackföringsledare" inn i "huset" til den nye svenske statsministeren Magdalena Andersson.

Det er tidligere LO-leder Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson, som er blitt næringsminister, det er  tidligere leder av TCO, Tjänestemännens Centralorganisation, Eva Nordmark, som er gjenoppnevnt som arbeidsminister og det er tidligere  leder av SACO, svenske akademikerne, Anna Ekstrøm som er blitt utdanningsminister.

I tillegg har de fått en tidligere LO-ansatt og nå medlem av Europaparlamentet, Johan Danielsson, som blir boligminister og assisterende arbeidsminister.

Nå som regjeringen ikke skal ha et samarbeid med Miljøpartier står den fritt til å velge ministere og nå ser det ut til at det "er fackets tur" eller alle de som er organiserte arbeidstakere i det svenske arbeidslivet.

Det er kanskje ikke så dumt. Det er ett år til valget og selv om det er begrenset hva en regjering som kun har 28 prosent av stemmene i Riksdagen kan oppnå, kan de i det minste legge opp til en rekke forslag som finner gjenklang på grunnplanet og som gjør at partiet igjen kan bli "gjenkjennbart". Det har vært en stadig kritikk mot regjeringen som har styrt på et borgerlig politisk mandat, om man ikke skal si diktat, at man ikke kjenner igjen sosialdemokratiet.

"Slipp fangene løs, det er vår", var en morsom svensk film for noen år siden. Nå er det: slipp sosialdemokratene løs, det er snart valg.  Her kan man vise hva man egentlig mener, riktignok en en smule demonstrativt, men  så  kan man overlate til opposisjonen til å stemme ned det ene gode forslaget etter det andre. Det er mulig at sånt  blir lagt merke til i opinionen og at ikke alt som er feil er regjeringens skyld.