Svenske hjemmetjenester er gransket i en egen bok om situasjonen som kom denne uken. Bildet er mildt sagt skremmende. "Svenske tilstander" er ett trusselbilde som Sylvia Listhaug elsker å dyrke fram. Det er i hennes øyne innvandrer-gettoer som preges av lovløshet, knark, annen kriminalitet, knivstikking og skyting. Svenske tilstander for svensker flest, er et møte med et privatisert helsetilbud, særlig i hjemmetjenesten, preget av mafiametoder, snusk, falske regninger, dårlige tjenester og ingen steder å klage hvor klagen kan bli hørt.
Det er kort oppsummert den svenske hjemmehjelpstjenesten "Hemtjänsten", en bok som kom denne uken og som nå avslører et mafiastyrt nettverk langt utenfor offentlig kontroll det vil si de som betaler for hele kalaset.
I 2009 fikk de borgerlige partiene vedtatt en lov som for øvrig kalles "LOV", "Lag om valfrihet". Etter det ble det meste "lov" og samtidig ulovlig. Men først i 2013 slo man ned på et privat selskap mistenkt for snusk, falske timelister, kunstig oppblåste tjenestebehov og mye annet. Det resulterte i 35 tiltaler. Flere år etter kom dommene basert på 27000 sider dokumentasjon og selskapet ble dømt. Mer om boken.
Samtidig har 64 selskaper avslørt for fusk, men er ikke anmeldt av de kommunale innkjøperne. Den offentlige godkjenningsordningen ser ikke ut til å fungere i praksis. Mister et selskap kontrakten i en kommune dukker det opp i en annen og siden det er private selskaper er de unntatt fra innsyn og man kjenner ikke deres tidligere virksomhet.
Rettsaken som er dokumentert i boken viser et mafialignende nettverk hvor konkurs i et selskap fører til start i et annet med samme ansatte hvorav de færreste har fast kontrakt. De arbeider overtid og oppgir flere timer enn de jobber, men får ikke overtidsbetalt. En del av de ansatte er i familie med eierne, som henter familien inn fra utlandet særlig Øst-Europa.
De offentlige tilbudene står tilbake alene, siden det meste skal ut på anbud og det kontraktene avgjøres av tre faktorer: PRIS,PRIS og PRIS. Les mer.
Kommunene er tappet unødig for penger, de eldre har fått dårligere tjenester enn de kunne, de ansatte har ikke fått tariffmessige lønns- og arbeidsvilkår og eierne tar ut fortjenesten før de slår selskapet konkurs og starter ett annet.
For de som fortsatt tror at Sverige er alle "Folkhems moderland", må tro om igjen. Offentlige tjenester i denne bransjen er snart en sjeldenhet og private eiere sitter igjen med overskuddet av offentlig virksomhet. Mer.