Svensl LO forblir splittet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Pernille Tofte Den svenske LO_lederen Susanna Gideosson må lede et LO hvor forbund står mot forbund

Svensk LO forblir splittet

Bråket omkring arbeidsmiljølovgivningen i Sverige synes aldri å ta slutt. Det foreløpig siste er at svensk LO er splittet,-igjen.

LAS heter saken, Lag om anstälningsskydd, (ansettelsestrygghet) har ridd debatten som en mardrøm siden Socialdemokratarna ble tvunget til å inngå en allianse med to borgerlige partier, De Liberale og Senterpartiet. Dette vart det berømte januarforliket som også inneholdt en rekke punkter som skulle gi regjeringen mulighet til å fortsette. Et av disse var en svekkelse av ansettelses og oppsigelsesreglene.

Utredningen kom i fjor og åpnet opp for en omfattende svekkelse av regelverket. Men så sa regjeringen da utredningen  forelå at dersom arbeidsgiverne og fagbevegelsen kunne bli enige om andre regler skulle det bli svensk lov. Forhandlingene startet, men etter noen runder trakk flere LO-forbund seg. Et nytt siste forsøk ble prøvd, men da trakk hele LO seg fra forhandlingene.

Men det gjorde ikke en rekke tjenestemannsforbund innen det som heter PTK.  De ble enige om en avtale med arbeidsgiverne. Neste runde var at LO kunne slutte seg til, med noen endringer. Det ble avvist av arbeidsgiverne. Deretter meldte IF Metall og senere Kommunalarbetarförbundet at de kunne bli med på kompromisset dersom de fikk bedre regler på det som heter "hyvling" eller høvling av arbeidstiden i forhold til arbeidsmengde. Dermed var uenigheten i LO tilbake. Det har skapt ondt blod i de øvrige forbundene som alle er små i forhold til de to største.

På toppen av LO sitter den nyvalgte lederen Susanna Gideonsson siden deres digitale kongress i mai i fjor. Men hun sitter ikke på av "LO-borgen" i Stockholm. Hun har ledet LO fra sitt hjemmekontor i Umeå i Nord Sverige, uten en gang  å ha hilst på de fleste av LOs ansatte. Mer.

Mer.