Svensk regjeringsthriller

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
For røste gang er en svensk statsminister felt av et mistillitsforslag.
Er svensk politikk blitt en kjøttfars?

Svensk politisk köttfars.

Uansett hva som skjer med statsminister Stefan Löfven og hans regjering, vil han gå inn i historien som den eneste statsminister som er møtt med og felt på et mistillitsforslag i den svenske Riksdagen. Regjeringskrisen i Sverige kom i forrige uke som lyn fra klar himmel da Vänsterpartiet plutselig begynte å rasle med mistillitsvåpenet. Raskt hang Sverigedemokraterna (SD) seg på, ivrig fulgt av de Moderate (Høyre) og Kristendemokraterna.

Grunnlaget var så spinkelt som det kunne bli, en offentlig utredning som ble lagt fram og som mente at husleieprisene også i nye boliger skulle følge markedsprisen. Det ble for mye for det forsmådde Vänsterpartiet som har stått som et passivt støtteparti for regjeringen uten å ha fått noe tilbake i tre år.

Hva som nå vil skje er høyst uklart. Det står mellom nyvalg eller en annen regjering, med eller uten Löfven.

Steffan Löfven, den tidligere lederen av Svensk Metallarbetarförbund, har vist seg som en dyktig forhandler også i politiske kretser. Han tapte valget for fire år siden, men i stedet for å gå av, sikret han seg en ny periode ved hjelp av to borgerlige partier, Centern og de Liberale. De ville ikke se at de høyreorienterte Sverigedemokraterna skulle få politisk innflytelse. Dermed forlot de den borgerlige blokken som alene ikke hadde flertall i Riksdagen. Alliansen med Socialdemokraterna gikk ut på at heller ikke Vänsterpartiet skulle få noen politiske innflytelse.

Men nå er hele denne forståelsen i ferd med å sprekke. De konservative i  Moderaterna  ser ikke bort fra et regjeringssamarbeid med SD etter valget neste år. Vänsterpartiet har fått ny leder, Nooshi Dadgostar som trenger å markere seg.

Dermed ble det for første gang i historien et flertall mot regjeringen i Riksdagen i går.  De 181 representantene av 349 som stemte for, tilhører Sverigedemokraterna, Kristendemokraterna, Moderaterna og Vänsterpartiet. 51 avsto fra å si sin mening.

Löfven selv stiller seg uforstående til saken siden utredningen ikke er politisk behandlet og at Sverige fortsatt står i en krevende pandemisituasjon til tross for at  smitten er på veg ned og dødsfallene ikke lenger stiger så kraftig.

Sverige er  ikke lennegr verdens episenter for "ordning och reda", men har plutselig  fått sør- europeiske politiske vinder og temperaturer innover Riksdagshsuet. Det har antent i brann i det svenske politiske bildet rett før Sveriges svar på Arendalsuken finner sted på Bornholm som heter Almedalsveckan.

Der kunne man i alle fall fått mye å snakke om over alle glassene med rosévin som er blitt det mest synlige kjennemerket for begivenheten, hadde det ikke vært for at i år er det meste digitalt.

Nå har partileder Nooshi Dadgostar sagt at hun ønsker Löfven tilbake som statsminister, men uten et forslag om markedsbaserte husleier.

På mange måter minner spillet om hva som skjedde i Oslo Bystyre hvor det var partiet Rødt var partiet som vippet ut byrådet. Når Høyre ikke får det til, må de stemme for et Johansen-byråd igjen.

Blir man ikke enig om en annen svensk regjering, kan man falle tilbake på den gamle. Det er kun et år til valget. Det lukter av Monopol-spillet:

-Vennligst rykk tilbake til start. De mottar ikke penger ved passering av mål.