Svensk LO:Vaksiner de uten hjemmekontor

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Helsepersonell skal vaksineres tidlig, men alle de uten hjemmekontor nå prioriteres, mener svensk LO.

Vaksiner de uten hjemmekontor, krever svensk LO.

Svensk LO har kastet seg med full tyngde inn i den svenske vaksinedebatten. De mener at alle de som ikke har hjemmekontor, bør komme lenger fram i vaksinekøen. Etter at risikogruppene med høg alder og en eller flere underliggende sykdommer og helsepersonell er vaksinert, må man prioritere de som er i yrkesrisikogrupper. Det betyr ansatte i bl.a. kollektivtrafikken, barnehager, skoler og varehandel, ansatte som i løpet av en arbeidsdag er i kontakt med en rekke andre personer.

Dette var kun et av LOs krav til den svenske regjeringen i en større plan for å få svensk økonomi til å gå rundt. Koronapandemien har avslørt hull i syketrygden (ikke alle har det, bl.a. deltidsansatte) og i arbeidsledighetskassene som ikke er beregnet på så mange uten arbeid i så lang tid. Derfor innførte man en midlertidig høyere sats. LO krever at denne nå gjøres permanent.

Samtidig mener LO at karensfradraget ved sykdom på fjernes (man får ikke full sykelønn fra første dag), og at folk som blir smittet i arbeidssituasjonen skal kunne få yrkesskadeforsikring. I tillegg krever LO at man skal kunne beholdes ledighetstrygden om man begynner på en regulær utdanning.

Det svenske "Folkhemmet" har vist seg ikke å være så robust som antatt. Det er observert lekkasjer i taket og utette vegger. Nå mener svensk LO at tiden er inne til å ruste opp den svenske modellen som er blitt svekket av en rekke borgerlige regjeringer. Det har man også merket innenfor sykehjemspolitikken hvor koronaen har fått friere tøyler enn man kunne tro.

Mer.