Svensk LO godkjenner avtalen las

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Kristel Van den Broeck Det vil bli lettere å si opp ansatte i svensk arbeidsliv.

Svensk LO godkjenner "las-avtalen".

En lang og vond sak for svensk LO ser nå ut til å være avsluttet. Men sårene vil fortsatt bestå.Saken dreier seg om oppsigelsesvernet som nå vil bli noe svekket. Det har vært en lang prosess som nå er kommet fram til sin endestasjon. LOs høyeste organ mellom kongressen. Representantskapet, har godkjent LAS-avtalen som betyr Lov om ansettelsesbeskyttelse. (Lag om anstälsningskydd)

Den har ridd debatten i LO helt siden det kom inn som et slags diktat fra partiet Centern som et vilkår for å støtte Löfven-regjeringen i sin andre periode. Regjeringen slepte beina etter seg så lenge de kunne, før de oppnevnte et utvalg som skulle utrede saken. Utvalgets innstilling kom og var  med LOs øyne en begredelig lesning. Regjeringen oppfordret partene om å se på saken, hvilke de gjorde gjennom tøffe forhandlinger. Men i den prosessen hoppet noen LO-forbund av, mens andre bl.a. Metallforbundet godtok sammen med organisasjoner i privat sektor.

Dermed fremmet regjeringen et lovforslag som var tuftet på utredningen, med noen justeringer. Nå har LO akseptert avtalen, men samtidig åpnes opp for at det skal kunne inngås tariffavtaler i de enkelte forbund som er noe mindre svekkelse av oppsigelsesvernet. Men internt er det flere LO-forbund som er mot hele greia.

Les mer her.