Sveits er et land som ikke finner seg i hva som helst. Først sa regjeringen nylig nei til å forsøke å enige om en avtale med EU som skulle ligne på en EØS-avtale. Nå har et flertall i befolkningen sagt nei til en lov som skal sikre innfrielse av landets forpliktelser i Paris-avtalen om senking av CO2-utslipp. Saken setter regjeringen i forlegenhet som må finne andre veger for å innfri kravet. Regjeringen sier at de står fast ved Paris-avtalen.
Sveits opplever en sterkere temperaturstigning enn andre land i Europa, noe som synes ved at isbreene smelter og skrumper inn.
Folkeavstemningen omfattet også to andre miljøtiltak om drikkevann og giftregler som led samme skjebne. CO2-loven ble nedstemt med 51,6 prosent av de avgitte stemmer. Det er forunderlig hvordan dette stemmetallet dukker opp i så mange folkeavstemninger. Det skjedde i Norge i 1972 og 92, det skjedde i Frankrike da de stemte ned EUs forslag til grunnlovstraktat og det skjedde i brexitavstemningen i Storbritannia.
Uttalelsen fra den tapende siden, de grønne, sier at det var den mektige olje- og fossile industrien som vippet et flertall på ca 60 prosent i meningsmålingene til et lite, men avgjørende nei.