Sveits og EU ikke på talefot

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Sveits og EU er ikke lenger på talefot.

Sveits og EU har lenge ikke vært på talefot, særlig ikke de siste seks månedene etter at den sveitsiske regjeringen valgte å avslutte forhandlinger med EU om en EØS-lignende avtale.

Sist uke forsøkte Sveits å varme opp igjen den nedfryste dialogen med EU, men lite tyder på at de lyktes med forsøket. EU-kommisjonen vil ha mere EU, mens Sveits synes det er mere enn nok som det er. En avtale som ligner mer på EØS-avtalen, enn alle de tosidige avtalene Sveits har i dag, kommer ikke på tale.

En observatør mener at sveitsiske politikere ikke har fulgt med i timen og tatt innover seg at EU har endret seg kraftig etter utvidelsene fra 12 til 27 medlemmer. På 1990-tallet dreide seg mest om økonomiske forbindelser slik som da EØS-forhandlingene pågikk, "Europeiske Økonomisk Samarbeidsområde". Sveits sa nei til denne avtalen gjennom en egen folkeavstemning som er svært vanlig i Sveits.

Nå er det mer politiske overlegninger som legges til grunn og Tyrkia trekkes fram som et eksempel. De fikk en avtale om å inngå i et utdanningssamarbeid med EU, Horisont, en avtale som Sveits ikke får delta i.

-Det skal to til for å danse tango, sier den ansvarlig EU-kommisæren, Maroš Šefčovič og legger syrlig til; men bare én kan føre an i dansen.

Les mer om hva EU mener.