Sveits gejnopptar EU-samtaler

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Alpelandet Sveits gjenopptar samtalene med EU om en EØS-lignende avtale.

Sveits gjenopptar samtaler med EU.

På samme måte som EØS-avtalen er omstridt i Norge, er det spørsmålet om en ny rammeavtale med EU som skaper tilsvarende reaksjoner i alpelandet Sveits. Etter at Sveits sa nei til EØS-avtalen tilbake i 1993 brukte de flere år på å framforhandle enkeltavtaler som i sum ligner på en EØS-avtale "light". EU er lei av å holde styr på alle disse og har lenge villet samle alt i en hatt.

Helt sentralt for den sveitsiske regjeringen er å beskytte nasjonalt lønnsnivå overfor utenlandske arbeidstakere og beholde en form for meldeplikt for bruk av vikarer. Landet hadde nylig en folkeavstemning om fortsatt fri flyt av arbeidskraft med EU. I motsetning til resultatet i en tilsvarende folkeavstemning for noen år siden, sa at romslig flertall denne gangen ja til spørsmålet. Les mer.

Det er gjort at den sveitsiske regjeringen kan gjenåpne samtalene med EU om en slags ny rammeavtale hvor blant reglene for trygde og fri bevegelighet kan inngå.

Selv om man kanskje kan bli enige med EU om en slik ny avtale, er det sto mulighet for at 50000 underskrifter vil kreve en folkeavstemning om saken og da er det ikke gitt at den får et flertall i folket.