Sveits: De rikeste er mest mot EU.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
De alle rikeste i Sveits er mest i mot EU. Her er en av deres lekestuer, Davos.

Sveits: De rikeste er mest mot EU.

De aller rikeste i Sveits misliker EU mer enn de fleste sveitsere selv om et flertall er mot medlemskap. Det er gjort en sammenligning med Storbritannia og der var det også de alle rikeste og kanskje de mest eksentriske som var tilhengere av Brexit. De tjente i tillegg penger på valutaspekulasjoner i pundets svekkelse. Felles er at de misliker styring og regler fra Brussel. Skal man peke på mulige norske rikinger som ligner måtte det være investorer av typen Stordalen og Spetalen som ikke går i politisk takt med sin samrikinger.

De store tunge finansinstitusjonene er for et godt samarbeid med EU selv om det  betyr mere reguleringen enn de strengt tatt er fornøyd med. Men dette oppveies ved at de får tilgang uten begrensninger til EUs store indre finansmarked.

Man snakke rom "villkattinvestorer" som driver med hegdefonds og som spiller på at de kan vinne på at kursene går ned.  Les mer.

 

Det er denne gruppen som går mot at Sveits skal inngå en mer omfattende rammeavtale med EU som skal erstatte et lappeteppe av bilaterale avtaler. En slik rammeavtale har klare fellestrekk med EØS-avtalen. Men det vil ikke de rikeste være med på. For øvrig er også fagbevegelsen i Sveits skeptisk eller i mot at landet skal inngå en slik mer omfattende avtale. Bakgrunnen for det er at man ønsker fortsatt kontroll med "gjestearbeidere" og deres lønnsforhold.

Dette er Sveits sitt mulige alternativ til EØS-avtalen.