"Super Mario" skal redde Italia.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Piero Oliosi/Polaris/NTB scanpix Italia står midt i pandemien og i en ny regjeringskrise.

"Super-Mario" skal redde Italia

"Super-Mario" var navnet han fikk som leder av den europeiske sentralbanken. Da reddet han den europeiske valutaen €uro, €urosonen og dermed hele den europeiske unionen, EU. Nå skal han redde Italia, kanskje.

Finanskrisen i 2007/08 hadde tvunget verdensøkonomien i kne, EU-landene hadde reddet bankvesenet, men påtatt seg store mengder gjeld på toppen av et allerede høyt nivå. Hellas sto i fare for å bli kastet ut av valutasamarbeidet. Italia ville bli det neste landet dersom det skjedde. Det viktigste prosjektet i EUs historie sto i fare for å kullseile og hva ville skje med EU?  EUs toppledere klarte ikke å bli enige om hva de skulle gjøre.

Mens lederne klødde seg i hodene, børsene skalv, ledigheten og usikkerheten økte,

da, akkurat da, kom Mario Draghi flygende som en reddende engel.

Senere ble han presentert i karikaturtegningene som en Supermann i blå drakt. Hans finansielle muskler var ubegrenset og han udødelig-gjorde slagordet "hva det som trengs", "what-ever it takes".

Den europeiske sentralbanken åpnet de digitale hvelvene.

Mange mente at han gikk utover de strenge reglene for hva ECB, den europeiske sentralbanken, skulle kunne gjøre. I de sto det kun at de skulle holde renten på et stabilt nivå pluss/minus to prosent.

Samtidig skulle banken være helt uavhengig og fri for politisk innblanding av EUs ledere.

Men Draghi fant en veg rundt. Renten kunne han ikke påvirke mere, den var nærmest null.

Men etterspørselen kunne han stimulere ved å kjøpe obligasjoner, inkludert statsobligasjoner som betød at han løftet  gjeldstyngden av de europeiske statene og sørget for at den økonomiske veksten kom på pluss-siden og ikke i en endeløs nedadgående spiral.

Nå skal mirakelmannen redde Italia fra et nytt kaos og nedgang. Kanskje blir det han som blir ny statsminister. Kanskje kan han som teknokrat lykkes med det politikerne ikke klarer. Kanskje vil Italia bli et europeisk land som ligner på de andre. Kanskje.......

Den nåværende statsminister Giuseppe Conte ble tvunget til å avgå etter et politisk renkespill iverksett av  en annen Mario, Mario Renzi. En gang var han som statsminister en ny,lysende og populær stjerne på en ellers mørk politisk italiensk himmel. I dag regnes han som en av de mest upopulære politikerne som leder av minipartiet Italia Viva.

Han trakk sine tre ministere ut av regjeringen og felte Conte-regjeringen. Nå har Draghi fått støtte av de to største partiene som utgjorde Conte-regjeringen nemlig Femstjerners bevegelsen som er et sammensurium av det meste og Lega (Nord) som regnes som et høyrepopulist-nasjonalistisk parti. Det siste ledes av Matteo Salivini som selv har statsministerambisjoner, men som ikke slipper til. Femstjernersbevegelsen ledes av Vito Crimi som ble det største partiet ved siste valg i 2018. Men de to er ikke store nok for å ha et flertall.

Sosialistene, som nå kaller seg det demokratiske partiet DP,(PD) er ikke lystne på å sitte sammen med Lega. Men det finnes også andre partier som kan brukes deriblant Forza Italia under ledelse av enda en tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

Dragkampen fortsetter på andre uka. Lykkes ikke Draghi (73), blir det nyvalg og han kan fortsette pensjonisttilværelsen. Lykkes han vil ha kunne få et nytt Supermannstempel.

I mellomtiden vokser antall koronasmittede igjen og mer enn 100000 er døde.

Les mer.