Skottland neste EU-medlem?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Skottland, mest kjent for sin whisky, kan kanskje bli medlem av EU på egen hånd.

Skottland neste EU-medlem?

Mandag 6. mai er det valg i Skottland til deres lokale parlament (Holyrood) som har selvstyre i en del viktige saker som helse, transport, utdanning og kultur. Det er ventet at det skotske nasjonalistpartiet SNP vil gjøre et nok et godt valg og videreføre eller forsterke sitt faste grep på forsamlingen hvor de i dag har 61 medlemmer av i alt 129. Hverken Labour eller det konservative partiet er ventet å gjøre et godt valg på grunn av brexit.

Nicola Sturgeon er den ubestridte partileder og statsminister, selv om hun har gående en langvarig krangel med sin forgjenger Alex Salmon som nå har laget sitt eget parti. ( Ja, en rekke skotske politikere har navn etter et fiskeslag)

Mye av forklaringen kan legges på brexit. Skottene stemte med et stort flertall for "å forbli" (remain) i EU, men ble nedstemt i første rekke av innbyggerne i England dvs. "de rike søringan".

Samtidig har Skottland i lengre tid ønsket mer enn et begrenset lokalt selvstyre. En folkeavstemning for noen år side endte med et nederlag for de som vil ha en selvstendig stat, en skotsk republikk. Den gang ble det et lite nei, men nå arbeides det på nytt for å få en avstemning bl.a. med begrunnelsen i at de som et selvstendig land ønsker seg tilbake i EU som et nytt land nr. 28. Se omtale av det skotske lokale styret.

Men de kan ikke ha en ny folkeavstemning uten godkjenning av regjeringen i London og i motsetning til David Cameron som sa ja, vil Boris Johnson neppe si ja, med mindre han kan tjene noe på det personlig.

Men dersom og "hvissom at" det blir et ja for et selvstendig Skottland og de kan bli tatt opp igjen i EU-klubben, venter det store praktiske problemer.

EU vil at de skal ha €uro som valuta. I dag har de eget pund med bilde av dronning Elisabeth, men det står Bank of Scotland på dem. Pundet har samme kurs som pund utstedt av Bank of England og går om hverandre. €uro har en egen kurs som betyr stadig veksling. Skottene vil være i en britisk valutaunion. Tilhengerne viser til at hverken Sverige, Danmark eller Polen har innført €uro.

Hva med grensene? Skottland blir en del av det indre marked og EUs tollunion. Hva skal skje med varer og ikke minst dagens frie flyt av arbeidskraft?

Hva skal skje med oljeressursene som blir færre og de fortsatt fiskeforekomstene utenfor den skotske kysten?

Skottland mister også innbyggere som reiser sørover i en flyttestrøm som kjent også i Norge. Det vanker heller ikke så lite med distriktstøtte fra London som huser profitable finansinstitusjoner selv om de neppe betaler så mye selv i skatt, men deres ansatte gjør det.

 

Men går det som nasjonalistene ønsker så vil de forlate United Kingdom. Får de følge av Nord-Irland så bli det lite igjen både av United Kingdom og Great Britain. Da blir det kongedømmet England og Wales samt et Little Britain tilbake. Se hva som er hva av UK og GB.

https://no.quora.com/Hva-er-forskjellen-mellom-the-UK-og-Great-Britain

 

Drømmen som drev fram brexit og ønsket om igjen å bli en global aktør, står seg kanskje ikke like bra når man begynner å overskue konsekvensene av et kongedømme i oppløsning?

 

Da blir det bare "God save the Queen" tilbake.