sammen om krisen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Tusenvis av arbeidere i Europa mister jobb og inntekt. De må hjelpes sier nå både fagbevegelsen og arbeidsgiverne

En felles bønn til EUs topper

EuroLOggen: Fagbevegelsen og arbeidsgiverne i Europa har nå funnet hverandre for en felles sak, å redde europeiske økonomi, virksomheter og arbeidsplasser.

I et felles brev fra DEFS, den europeiske faglige samorganisasjonen og BusinessEurope til EUs videogjennomførte toppmøte i går, fremmet de en rekke krav.

Først ba de om at EUs toppledere vedtok de forslag som Europakommisjonen har fremmet til krisepakker samtidig som de uttrykker sin fulle støtte til de hjelpetiltak som den europeiske sentralbanken har kommet med.

Partene oppfordre til økt fleksibilitet i praktiseringen av EUs budsjettregler og økt bruk av EU ulike fond, inkludert strukturfondene og globaliseringsfondet til støtte for omstilling av arbeidsplasser.

De støtter at man nå må fravike EUs regler for statsstøtte og at man må ha særlig tiltak overfor arbeidstakere og deres behov for en stabil inntekt. I særlig grad gjelder dette folk på usikre kontrakter, uavhengige og andre frilansere.

Hele EUs toppmøte i går var viet koronaviruset og konsekvensene av denne. Møtet imøtekom en del av de krav som partene ønsker at EU må iverksette, men langt men langt fra alle. Det er nytt toppmøte om 14 dager som fortløpende følger krisen.

Les brevet her.