Riksrett

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Danmark: Riksretten sier 60 dager.

Danmarks innvandringsstøysender gjennom en årrekke, Inger Støjberg, er blitt dømt til 60 dagers fengsel, ubetinget. Mange synes det var lite til riksrettssak å være, den sjuende i den 172 årige danske demokratiske historie. Hun brøt med loven og med råd fra sitt embetsverk da hun bestemte at mindreårige flyktninger som var gift skulle separeres. Men hun var blitt så "magtfull" at hun kunne overkjøre ikke bare deres råd, men også sette lovgivningen til side.

Dermed ville man tro at støysenderen vil slutte å sende. Det vil neppe komme til å skje.

Hun er, eller rettere sagt var, en høyst aktuell kandidat til å ta over det kriserammede Dansk Folkeparti siden hun har meldt seg ut av sitt eget parti Venstre etter mange år som minister og Folketingsmedlem. Men nå er det kommet uklar røyk inn i glasskulen og den 21. desember skal det stemmes over om hun kan komme tilbake til Folketinget hvor hun er innvalgt. Den 21. januar skal Dansk Folkeparti velge leder, og kan "lov-og-rett partiet" velge en som er straffedømt og som da kanskje sitter i fengsel eller humper rundt med elektronisk fotlenke?

 

Skulle svaret bli nei, vil neste mann på listen som er aktuell, være den nåværende nestleder Morten Messerschmidt. Haken med ham er at han står oppe i et rettsoppgjør med misbruk av EU-midler i kapasitet av å være medlem av Europaparlamentet. Dømmes han er han ute av bildet. Da gjenstår Peter Kofoed som hverken er straffedømt eller anklaget, så vidt man vet så langt.

Den ene konklusjonen man kan trekke av dette er at politikere ikke står over loven.

Den andre er at det begrenser antall personer som er valgbare.

Les mer her.  

Og her.