Portugal

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
I Portugal foreslo regjeringen mer gratis barnehager.

Portugal: Sosialistregjeringen går av.

I januar skal portugiserne til valgurnene for å velge en ny regjering, to år før tiden. Den nåværende har trukket seg siden det oppsto intern splittelse mellom regjeringens ulike støttepartier i spørsmålet om statsbudsjett for 2022.

Det er sosialistpartiet ledet av António Costa. som har styrt landet de siste seks årene, med støtte fra det gamle portugisiske kommunistpartiet samt et parti til Venstreblokken. Nå stemte de mot budsjettet for 2022, i stedet for å avstå. Ved valget i 2019 gikk de to partiene tilbake, mens Costas gikk fram. Til tross for stramme budsjettrammer fra EUs side har regjeringen funnet plass til positive forbedringer bl.a. for pensjonister. I 2022 budsjettet lå det inne utvidet bruk av gratis barnehager, til fordel for kvinner. Samtidig økte regjeringen den lovbestemte minstelønna, som nå er 7750 kroner i måneden. Det er 3000 kroner mindre enn i nabolandet Spania. Men det var ikke nok for de to partiene som står til venstre for regjeringen.

Nå skjedde det samme i Portugal som skjedde i Sverige og delvis også i Norge, at et parti til venstre for sosialdemokratene ikke lenger ønsket å være med på ferden uten å bli bedre hørt.

Valget er åpent, men det er fare for at høyresiden vil styrke seg og at sosialistpartiet må forlate regjeringen. Men det ekstreme høyrepartiet Cheda, som har kun et mandat i parlamentet, øker på meningsmålingene.

Regjeringen har nylig fått vedtatt en ny arbeidsmiljølov for hjemmekontor som forbyr arbeidsgiver å sende poster til ansatte utenom arbeidstiden. Portugal har pålagt de som kan å arbeide hjemmefra. For å beskytte de ansatte har de vedtatt en egen lov om dette.

Les mer.