Polen: Våre lover er bedre enn EUs

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
WilliamSherman Mine lover er bedre enn dine, altså. Ædda, bædda.

Polen: Våre lover er bedre enn EUs.

Polen utfordrer igjen EU-systemet. Denne gangen er det den polske forfatningsdomstolen som slår fast at polske lover står over eller går foran EUs. EU selv mener at det er å snu hele saken på hodet, at det er omvendt. Dersom en polsk lov strider mot en EU-lov på det samme området, er det Polen som har vikeplikt. Det samme framholdes også i norsk EØS-sammenheng.

Dermed har et anstrengt forhold mellom Polen og EU gått fra vondt til verre. Striden har i lang tid dreiet seg om domstolenes og massemedias uavhengighet. Domstolen som har avgitt uttalelsen oppfattes som et talerør for det regjerende frihetspartiet PiS som har utnevnt de samme dommerne. Også det har EU kritisert landet for.

Nylig var det en større demonstrasjon i hovedstaden Warszawa til støtte for polsk medlemskap i EU. Bakgrunnen for det er å vise at folket nødvendigvis ikke deler regjeringens fiendtlige EU-holdning. Men noen stor forskjell er ikke ventet før en annen regjering tar over makten i Polen eller at landet melder seg ut av EU.

Det siste er det imidlertid ikke noe flertall for å opinionen, uavhengig av all kritikken som hagler ned over alt som har å gjøre med Brussel. Polen er det landet som mottar mest EU-midler og penger gjennom EØS-avtalen.

Og penger avgjør ofte det meste.