Polen saftige dagsbøter

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
1 million €urto må Polen betale i dagsmulkter for "ringeakt" for EU-domstolen.

Polen får en saftig dagsmulkt i €uro.

Nå har EU-domstolen vedtatt å ilegge landet Polen "dagsmulkter" på 10 millioner kroner pr. dag så lenge de ikke følger og innfrir EUs krav om at domstoler skal være frie og uavhengige.Det er en av de mest sjeldne beslutninger som EU-domstolen har gjort, å ilegge et land bøter, for ikke å følge EUs retningslinjer. Det har skjedd tidligere noen ganger da et land har unnlatt å innføre en EU-regel eller dratt det ut i tid. Men det har ikke skjedd som en generell straff for å bryte mot EUs. grunnleggende prinsipper.

På den sittende polske regjeringen har heller ikke dette gjort særlig inntrykk, snarere bekreftet at "EUs institusjoner" bare er ute etter å herse med landet. Tidligere har Polens forfatningsdomstol sagt at en rekke polske lover står foran EUs regelverk, et vedtak som har skapt enorm irritasjon i EU-kretser, selv om det kan høres enkelte sympatiske samtykkegrynt i noen få EU-land.

I mellomtiden holder EU-kommisjonen tilbake godkjenningen av Polens "gjenreisningsplan etter koronapandemien". Så lenge den ikke er godkjent får landet heller ingen tilgang til EUS 7500 milliarder store gjenreisningsfond.

Nå venter man bare på hvem som blunker først, EU eller den polske regjeringen. Les mer.