Polen og Ungarn blir ikke lette å ta.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Polen og Ungarn er vanskelig å ta.

De trodde de hadde dem nå. Da man ble enige om koronapakken og langtidsbudsjettet i EU rett før jul i fjor, trodde man at man hadde funnet en veg utenom kravet til enstemmighet. For at Polen og Ungarn og andre skulle på tilgang til de rundt 7500 milliardene i koronakrisepenger, skulle man kunne kreve at rettstatens prinsipper skulle legges til grunn. Hvis ikke, ingen penger.

Nå viser det seg at det man trodde man var enige om, ikke betød det man trodde. Kompromissteksten ble for lang og for komplisert og med ulike fortolkninger og flere utganger.

Skal det stilles krav til disse landene blant annet for en friere og uavhengig presse og domstoler, kreves det enstemmighet likevel viser det seg. Det er i alle fall den bekymring som det portugisiske formannskapet i EU nå sier at de har. De vil ha en mer prinsipiell debatt om dette i mai, men allerede nå senkes forhåpningene og ambisjonene. Det er Portugals Europaminister Ana Paula Zacarias  som sier dette til  nyhetsbrevet EU-activ.

Heller ikke den såkalte "artikkel 7-prosedyre" som EU innledet mot Polen ser ut til å komme forbi enstemmighetskravet. Polen vil støtte Ungarn og omvendt og der ender det hele. Det er mulig å stille den typen krav til land som ønsker å bli medlem, men ikke etter at det er sluppet inn døren.

Mer.