Polen: EU er det tyske 4. rike.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
RADEK PIETRUSZKA / EPA / NTB

Polen: EU er det tyske 4. rike.

Medlemmer den nye tyske regjeringen gjør sitt beste for å bli kjent med to av sine nærmeste naboland, Frankrike og Polen. Det vil være fornærmende å kalle det en "signingsferd". Men mottakelsen har vært svært forskjellig. Annelena Boerback fra partiet De grønne ble utenriksminister i regjeringen. Det regnes som den nest mest viktige posten og det var naturlig at hun fra det nest største partiet i regjeringen fikk den jobben.

Men lærekurven kan bli bratt og kort fordi hun har ingen spesiell erfaring med utenrikspolitikken. Hennes tur startet i Frankrike hvor mottakelsen var hjertelig hos hennes utenriksministerkollega, deretter gikk turen til Brussels hvor EUs utenriksansvarlige tok imot. Hun traff også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som forlater den jobben 1. oktober til fordel for noe annet.

Reisen ble avsluttet i Polen og der satt hjertelighetene ikke så løst. Der møtte hun utsagn som sentrale politikere i det polske regjeringspartiet hadde ytret om Tyskland gjennom såkalte bevisste "lekkasjer".

Lederen av regjeringspartiet Lov og rettferdighet Jaroslaw Kaczynski, og som er landets egentlige leder, hadde på et fraksjonsmøte sagt at Tyskland var i ferd med å bygge "det fjerde riket ved hjelp av EU". Hitler-Tyskland var det tredje.

En annen framstående politiker mente at Tyskland hadde hegemoni i EU, og bygget en europeisk stat på tyske vilkår. Den polske visejustisministeren har fulgt opp med å si at Tyskland behandler Polen som et protektorat. -Men vi vil ikke akseptere noen form for tysk dominans, la han til.

Dermed var tonen satt. I tillegg kommer EUs motstand mot å fjerne kullkraft et krav ikke bare EU har, men som partiet De Grønne er de varmeste tilhengerne av. Da hjelper det lite at det samme partiet er mot å fullføre Nord Stream 2, den russiske gassledningen som går utenfor polske kysten, en sak som partiet SPD er for.

Stemningen ble noe lettere da sjefen sjøl, kansler Olaf Scholz, en dag senere kom på besøk og han traff den polske statsministeren. Det kan skyldes at han behersker godt tysk og har studert i Hamburg som er hjembyen til Scholz. Da kunne man i det minste utveksle syn på hva som var de beste kneipene i havnebyen. Det letter ofte en vanskelig politisk samtale.

De dreide seg om det polske rettsvesen, rettstatens prinsipper og demokratiske rettigheter, godkjenning av Nord Stream 2 og situasjonen på en polsk-hviterussiske grensen. Stemnignen ble ikke bedre av at Polen igjen reiste krav om tyske krigsskadeerstatninger for den 2. verdens krig. Dette anser Tyskland som et lukket kapittel.

Fotografene fikk heller ikke et blinkskudd som da Willy Brandt knelte ved det jødiske minnesmerket i ghettoen i Warszawa i 1970.

I stedet ble det bilder av Olaf Schulz og statsminister  Mateusz Morawiecki  , begge med svarte munnbind.