Pass til salgs. Bill. Merk. Malta

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Pass er for salg på Kypros og Malta

Pass til salgs. Bill. Merk. Malta

Har du mistet passet dit, har en god slump penger og har lyst til å bli EU-borger? Da kan du kanskje få et kypriotisk eller maltesisk pass på vilkår at du investerer noen av pengene dine på disse to øyene.Denne praksisen har irritert EU-kommisjonen i Brussel lenge og den har nå åpnet en formel prosedyre mot disse to landene for brudd på EUs regelverk.

Problemet er at med et kypriotisk pass får du også rett til fri bevegelighet innenfor hele EU/EØS området og dermed også krav på trygdeytelser, samt stemmerett til EU-parlamentet. Normalt kreves det fem års botid ofte også å ha arbeidet like lenge for å få et nasjonalt pass.

Det kravet har maltesiske og kypriotiske myndigheter sett helt bort i fra for å tiltrekke seg utenlandsk kapital. Hvilke personer har søkt? I første rekke flere russiske oligarker som på denne måten kan slippe unna russiske myndigheter ikke minst på justisområdet. De kan med et slikt pass også kjøpe seg eiendommer og etablere egen virksomhet i andre EU-land for eksempel i sør Frankrike eller Italia.

Det er minst to kjente nordmenn som holder til på Kypros. Der er eks-UD-mann Arne Treholt og skipsreder John Fredriksen. Den siste har klaget over at skattetrykket er for høyt og har visstnok meldt overgang til Storbritannia.

Nå vil EU ha en slutt på denne praksisen og gitt de to landene to måneders frist til å forklare seg.

Skal man tror den maltesiske statsministeren, Robert Abela, har de ingen planer om å endre praksis.