Østfronten

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Flyktningestrømmen fra bl. a. Afghanistan møter en ny mur på grensen til Polen.

Dårlig nytt fra "Østfronten".

Grensen mellom Polen og Hviterussland er blitt den nye Østfronten som man må helt tilbake til første og annen verdenskrig for å huske som begrep. Denne gangen er det annerledes, det skytes ikke med skarpe skudd og kanoner, men tåregasspatroner og vannkanoner er tatt i bruk.

Det omtales som "hybridkrig" hvor det er mennesker inkludert små barn som sendes inn som menneskelige prosjektiler med håp om å komme fram til en bedre skjebne på den andre siden av gjerdet, inne i Polen og dermed inne i EU.

Da krisen i Syria var på sitt høydepunkt for fem år siden, strømmet flyktninger også den gang i retning av EU. Da gikk ruten over Balkan til den ungarske grensen hvor Orban-regjeringen satte opp piggtrådsperringer for å stoppe strømmen. Det vakte harme i en rekke EU-land et stykke vekk fra en ungarske grensen. Den tyske kansler Angela Merkel lot de berømte ordne falle: det klarer vi. «Wir schaffen das». Det var et signal om at Tyskland var villig til å ta imot flyktninger og omlag en million flyktninger kom til landet med tog.

Men nå er tonen en helt annen. Nå hjelper EU til med å bygge gjerdet og har sendt grensevakter for å hjelpe de polske. Rykter om at Tyskland ville sende hvite busser for å hente flyktninger viste seg så langt å være bare et rykte.

Merkel er taus, men hun har ringt til president Putin i Russland  for å stoppe presset. Hun har også ringt den hviterussiske presidenten  Aleksandr Lukasjenko for å presse ham direkte. Han og landet er gjenstand for omfattende sanksjoner fra EUs side og mer er i vente.

Mens han har sittet ved siden av en taus telefon lenge har han plutselig fått Angela Merkel selv på tråden. Det gjør han til et PR-jippo ved å hevde at nå er han godt inne i varmen igjen. Merkels telefoner har vakt negative reaksjoner i Polen som ikke er glade for hennes initiativ..

De hviterussiske myndigheter sier at de skal hjelpe flyktningene hjem igjen til de landene de er kommet fra i Midtøsten eller Afghanistan.

-Men de vil jo ikke, hevder de. Flyktningen vil gå vestover og ikke rykke tilbake til start, minus alle de pengene de har betalt for flukten. Men ett fly har tatt av i retning Irak.

Der står saken, mens temperaturen synker og dødsfallene stiger, like før den kristne høytiden som kalles jul.