Østerrike: Kort toppkarreire.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Da DEFS-møttes til kongress i Wien, gikk også regjeringen av.

Østerrike: Kort karriere for Kurz.

Statsminister av Østerrike, eller Bundeskansler som det heter, Sebastian Kurz(!), fikk en kort karriere i den stillingen. Sist uke valgte han å gå av for å gå tilbake til Parlamentet som vanlig medlem. Det skjedde etter gjentatte rykter og beskyldninger om misbruk av offentlige midler for å gi ham en dytt i ryggen i meningsmålingene som politiker. Han satt i denne omgangen som statsminister fra oktober 2020 til 2021 etter å ha gått av også i 2019 etter en partiskandale i FPÖ, Frihetspartiet, som satt med i hans regjering. Ved et nyvalg fikk han fornyet tillit i 2020.

Politiet ransaket hans kontor i regjeringsbygningen tidligere i år og selv om det ikke foreligger annet enn en muligens velfundert mistanke valgte han selv å avkorte sin tid som statsminister. Kurz har bygget seg opp fra tiden som ungdomspolitiker, en slags wonderboy og alle svigermødres drøm, alltid pen på håret og i pene antrekk. Ingen rockestjerne med andre ord. Men i kjølvannet av disse beskyldningene er det framkommet at han er minst like kynisk og maktkåt som mange av sine kolleger ikke minst i eget parti som han har omtalt i svært nedverdigende ordelag. Les mer.

Han representerer ÖVP-partiet, det konservative og største partiet i Østerrike, som dannet en flertallsregjering med partier De Grønne. Det var i særlig grad dette partiet som ivret for hans avgang. Ny statsminister ble han som var utenriksminister Alexander Schallenberg  og som er en profesjonell yrkesdiplomat uten en lang politisk karriere bak seg. Han kan lett settes til side igjen den dagen Kurz anser seg som "frikjent".

Men dette er ikke den eneste skandalen i det østeriske partisystemet. For to år siden var det en  annen skandale da i FPÖ som ble hetende "Ibiza-skandalen". Den ble avslørt i et hemmelig videoopptak hvor partiets generalsekretær lovet gunstige vilkår i overtakelsen av en stor østerriksk avis, mot at partiet fikk penger til å drive valgkamp. Da måtte Kurz igjen avgå.

 Det er vel det tyskerne kaller Kurz-arbeit? (nedsatt arbeidstid)