Orban: Går før han blri kastet ut.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Viktor Orbán melder seg ut før han blir kastet ut.

Orbán: Går før han blir kastet ut.

Viktor Orbán slenger igjen døra i tide før partiet hans, Fidesz, blir kastet ut. Vi snakker om det kristenkonservative partiet EPP som er den største partigrupperingen i Europaparlamentet. Partiet Fidesz har lenge vært i motstrid til hva EPP burde stå for. Men det har vært det stedet hvor det høyrenasjonalistiske regjeringspartiet Fidesz har fått tilhold siden de ble valgt inn i Europaparlamentet etter at Ungarn ble EU-medlem. Men i 2019 ble de suspendert formelt sett, selv om de har deltatt i det meste.

Nå har et flertall i gruppen til EPP støttet et forslag til vedtektsendringer som i praksis betyr kroken på døra for Fidesz. Men store partigrupper stemte imot deriblant den franske, italienske og en del av de øst-europeiske partigruppene.

Det har lenge vært klart for mange at Fidesz-partiets gjøren og laden i Ungarn strider mot en del av EPPs politiske prinsipper. Men man har man har vært nølende en eksklusjon en utmarsj ville svekke EPP-gruppens interne makt i Europaparlamentet i fordeling av taletid og penger til partigruppen.

Les mer.