Ny sideKommisæren som spiste for mye

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Irland fikk ny kommisær i EU da den forrige brøt irske koronaregler

Irske kommissær brøt koronaregler

Han kom til sine egne, spiste og så forsvant fra den europeiske politiske scenen. Phil Hogan, den irske EU-kommisæren, ble invitert på en større middag i sitt hjemland i sin egen golf klubb. Han skulle også bidra verbalt under seansen.

Problemet var at den irske regjeringen dagen før hadde innført nye strenge koronaregler som begrenset antallet som kunne være samlet på et sted. Middagen hadde 82 deltakere deriblant den nylig avgåtte statsminister Leo Varadkar og andre irske dignitærer, det fleste menn, selvsagt.

Men der burde han ikke ha vært og han brøt også landets karanteneregler for å besøke sitt hjemland siden han nå bor og arbeider i Brussel i Belgia som er et illrødt land smittemessig sett.

Etter mye kritikk og økende press ikke minst fra egen regjering tok han motstrebende sin hatt ned fra hyllen og gikk av som den irske regjerings mann i EU-kommisjonen etter snart seks år.

Det er også lite gunstig for den irske regjering.  Hogan adde ansvar for handelsspørsmål og er hatt opptil flere fingrer med i spillet for å sikre åpne grenser mellom Irland og Nord-Irland i den avtalen som ble inngått med EU i fjor. Nå har den britiske regjeringen begynt å sette spørsmål ved hele avtalen som man mener er ufullstendig sett i lys av hva som blir et mest sannsynlig utfall av brexit forhandlingene, nemlig ingen avtale.

Det er oppnevnt ny irsk kommisær som heter Mairead McGuiness, men hun  vil ikke få ansvar for handelsspørsmål, men med finanstjenester og finansmarkeder som er svært  viktig for Irland. Handelsporteføljen går til en  som i dag er visepresident i kommisjonen nemlig Valdis Dombrovskis  fra Latvia. Han har i dag ansvar bl.a for den sosiale dialog med arbeidslivets parter.

Hva Hogan skal foreta seg er uklart, men flytter han hjem må han først i koronakarantene. Deretter venter en ny "karantene" siden han ikke kan ta jobber som kan forbindes med hans arbeid i EU-kommisjonen. Men ventetiden er selvsagt ikke ubetalt.