Ny sideItalia: Permanent regjeringskrise

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Italia er fortsatt i regjeringskrise

Italia i permanent regjeringskrise

Italia går fra regjeringskrise til regjeringskrise, men statsministeren ser ut til å forbli den samme; Giuseppe Conte, som betyr greve. Han ble kåret som "Årets navn" i Italia , til tross for total nedstengning og høye dødstall som følge av koronaen. Eller var det hans resolutte politikk som skapte respekt og en smule stolthet hos den jevne italiener?

Conte var teknokraten og advokaten som ble utpekt til statsminister av de to av de store partiene i landet, femstjerners bevegelsen og Lega (Nord) da de gikk i regjering i 2018.  Der skulle han sitte som en lammet marionettdukke for partiledernes ymse inn- og utfall, deriblant visestatsminister Matteo Salvini.

Men så grep denne til da ukjente juristen Conte roret og ble mer populær enn andre i regjeringen, visestatsminister Matteo Salvini inkludert som bestemte seg for  å felle regjeringen i håp om et valgskred for sitt eget parti. Det uteble og Conte kunne styre videre, med større styrke.

I forrige uke var det en annen Matteo som ville ha litt mer oppmerksomhet. Matteo Renzi, som tidligere var en populær ordfører før han ble statsminister for et lyserødt sosialdemokratisk parti, falt flatt til jorda da han skulle reformere hele nasjonalforsamlingen i 2017.

Nå leder han et lite parti med tre posent oppslutning og med navnet "Italia Viva", noe som man ikke kan si om hans eget parti. Men all oppmerksomhet er god oppmerksomhet, i noen lærebøker om profilering.

Renzi truet med å gå ut av regjeringen sist uke, men Conte fikk ny tillit både i underhuset og i Senatet siden Renzis parti avsto fra å stemme for mistilit

Nå går det kanskje mot en ny regjering med bredere parlamentarisk grunnlag hvor kanskje den gamle ringrev Berlusconi også dukker opp som statsråd i en alder av 84 år.

Hvis ikke det går, kan det bli nyvalg. Det siste frister ikke i en situasjon hvor koronapandemien fortsatt herjer og 85000 personer har dødd av sykdommen.

Uansett hva som skjer ser det ut som om Giuseppe Conte fortsatt er helt greve som leder av Italias 67. regjering etter krigen.

Mer.