Ny sideEU: Tynt arbeidsprogram

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
EU-kommisjonens arbeidsprogram for 2021 er tynt på arbeidsrettsområdet.

EU: Tynt program om arbeidsrett.

Hvert år legger EU-kommisjonen fram et arbeidsprogram for hva den skal gjøre. Nylig kom programmet for 2021. Det er tynt på arbeidstakerrettigheter og den eneste referansen er den såkalte sosiale pilaren som ble lansert med brask og bram for tre år siden.

Dette er et slags rammeprogram hvor man skal kunne henge på mer konkrete lovforslag. Siden er den blitt fulgt opp med et par direktiver deriblant et nytt direktiv for utstasjonering, forutsigbare arbeidskontrakter. og denne uka et om minstelønn.

 

«Den europeiske pilaren av sosiale rettigheter vil være kompasset for Europas gjenreising og vårt beste verktøy for å sikre at ingen faller utfor», står det i arbeidsprogrammet. En handlingsplan skal legges fram første kvartal 2021, men det er foreløpig ikke varslet lovgivning. Det varsles imidlertid et lovforslag som skal bedre arbeidsvilkårene for plattformarbeidere i første og fjerde kvartal 2021. Det er også snakk om regler/direktiv for minimumsinnntekt som skal dekke de som ikke faller inn under direktivet om minstelønn. Det kommer også en lenge etterlengtet plan for et bedre arbeidsmiljø.