Ny sideDanmark får vaksinepass

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Danmark er først ute med et eget elektronisk vaksinepass

Danmark får et eget vaksinepass.

Et elektronisk vaksinepass skal bidra til å gjenåpne Danmark, dansk økonomi og kulturliv. Det er i alle fall hensikten til den danske regjeringen som har samarbeidet med de to danske næringslivsorganisasjonene Dansk Industri (NHO) og Dansk Erverv. (Virke)

Et slikt pass skal etter planen kunne komme på plass før sommeren og på et tidspunkt hvor en stor andel også av den yrkesaktive befolkning i Danmark er vaksinert. Hensikten er at næringslivet lettere skal kunne foreta forretningsreiser i første rekke i Danmark, men også innenfor EU, dersom andre land godtar et slikt pass. Det er arbeid på gang med en felles ordning som skal kunne gjenopprette den bevegelsesfriheten som man tidligere hadde i Schengen-området som også omfatter Norge.

NHO i Norge var raskt på banen onsdag morgen da meldingen kom, med krav om noe tilsvarende i norsk arbeidsliv. Men det betinger at større grupper blir vaksinert og det tar åpenbart tid. Regjeringen har ikke hatt noen vurdering av dette, i alle fall ikke før nå, men helseminister Høie mener at Norge allerede har et slik pass som man kan få skrevet ut fra Helsenorge.no

Assisterende helsedirektør Nakstad sier at man vurderer dette sammen med EU om å lage et felles pass. Nå har også den svenske regjeringen annonsert noe tilsvarende.

Det er mulig at et slik dansk pass også skal kunne brukes i kulturlivet, i første rekke for artister, men etter hvert også publikum, heter det i danske aviser. Det er det danske finansdepartement som annonser nyheten og ikke helsedepartementet.

Les mer her. Og her.