Ny side

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Britene får igjen sine blå pass, men de er produsert i Polen.

Britene får polske pass

I mars vil alle britiske statsborgere få tilbake sitt "kjære" blå pass som de "ga" fra seg i 1986. Det vil erstatte det burgunderrøde passet som er felles for alle EU-land og som har den samme fargen som det er på det norske passet.

Det som tilhengerne av fortsatt EU-medlemskap ikke kan unnlate å bemerke er at passet er "polsk", egentlig er det ikke det heller fordi det er designet av et fransk-nederlandsk firma for deretter å bli produsert i Polen. Selskapet vant anbudskonkurranse mot det britiske selskapet som trykker de britiske pund-sedlene for den engelske sentralbanken. Dette var i samsvar med EUs konkurransepolitikk og var en stor kontrakt siden det er snakk om et flere titalls millioner pass.

Nå gikk altså også den jobben til "disse polakkene" som var et irritasjonsmoment som er en del av ønsket bak britisk uttreden av EU.

Les her.

Mandag starter forhandlingene om uttreden og det er avsatt 10 treff over flere dager for å få på plass en frihandelsavtale før 1. januar 2021. Det skal holde hardt.

Forpostfektningene er godt i gang. Mandag ble de luftet i Brussel i et foredrag av den britiske sjefsforhandleren David Frost. Nei, det er ikke han BBC-journalisten  som fikk det første intervjuet med Richard Nixon etter at han måtte gå av som amerikanske president.

Denne David Frost har vært utenriksminister før, men er nå tjenestemann i det britiske utenriksdepartementet.

Hans motpart franskmannen Michel Barnier er klar på at UK må følge EUs regler i hovedsak om arbeidsliv, statsstøtte og miljø, dersom landet skal få full frihandel. Hvis ikke blir det tollsatser, kvoter, tollkontroll og lange køer på begge sider av den engelske kanal. Spørsmålet om forholdet til EU-domstolen blir også vanskelig for ikke å snakke om fisk.

Storbritannia ønsker full frihandel og frihet til å lage sine egne lover regler og peker på Canada-EU-avtalen som en modell. Den avtalen omfatter også noen tjenester, men selve handelsomfanget er mye mindre enn det britiske.

I går kom det 46 lange sider forhandlingsmandatet fra den britiske regjeringen. Mandag først kommende er det første møtet. her

Det er også blitt sådd tvil om avtalen Johnson inngikk med EU i oktober sist år om britiske grensekontroller i irske havet for varer beregnet på Nord-Irland. Den var jo kun en "politisk viljeserklæring" og således ingen juridisk avtale, heter det nå.

Mandag  braker det løs. Men allerede nå har "ingen-avtale-klokkene" begynt å kime.

Statsminister Boris Johnson sier at de forlater forhandlingsbordet i juni, dersom man ikke ser for seg noen enighet. 31. juni er datoen for å forlenge fristen utover 31. desember. Det har Johnson sagt nei til før.

Men det kan jo endre seg. For ord er kun ord.