Ny LO ledelse

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
LO-leder Karl-Petter Thorwaldsson etterfølges av en ny ledelse i juni, mest sannsynlig en kvinne sammen med to nestledere som også er kvinner.

Svensk LOs nye ledelse blir tre kvinner

Går det som valgkomiteen i svensk LO vil, skal LOs digitale kongress 15. juni velge en toppledelse på tre som alle er kvinner.

Som ny leder er innstilt Susanne Gideonsson som kommer fra Handels som forbundsleder. (Handel og Kontor i Norge) Som  1. nestleder blir det gjenvalg av Therese Gouvelin   som kommer fra Hotell- og Restaurantarbetarförbudnet hvor hun var forbundsleder.

Som ny 2. nestleder velges etter forslaget  forbundssekretær Lisa Bengtsson som kommer fra LOs største forbund Kommunal (Fagforbundet i Norge).

Alle tre representerer kvinnedominerte yrker  med lavlønnsprofil. Så får vi se om det kan slå ut i de kommende lønnsoppgjørene. Hittil har dette med "kvinnetillegg" vært problematisk i de i hovedsaklig forbundsvsie oppgjørene som er vanlig i Sverige.

Den eneste mannen i den firepersons store ledelsen blir den nåværende forhandlingssekretær Torbjörn Johansson som tar gjenvalg for annen gang. Han kommer fra Byggnads.

I en svensk feministsang fra 1970-tallet het det: Vi är månda, vi är hälften.

I svensk LO blir det: Vi är  mer enn hälften.