Ny kvinne skal lede svensk LO

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: Pernille Tofte En ny kvinne, Susanna Gideonsson skal lede svensk LO sammen med to nestledere som også er kvinner.

Ny kvinne skal lede svensk LO.

Susanne Gideonsson heter hun og er den andre i historien som LO leder og som er kvinne. Men hun er også den første digitale valgte leder av LO siden den én dags lange kongressen ble gjennomført på skjerm og med 300 kongressdelegater som alle kunne be om ordet.

Først våren neste år skal man videreføre og avslutte den 29. kongressen med diskusjon om politikken og handlingsprogrammet.

Mandagen i går gikk med til hilsningstaler fra inn- og utland, godkjenning av beretning og regnskap og ikke minst valg.

Der ble det intet mindre en tre kvinner i toppledelsen siden de to nestlederne også er kvinner. Først på den fjerde posten som avtalesekretær ble det en mann som ble gjenvalgt. Les mer.

Gideonsson kommer fra forbundet Handels som er for butikkansatte som i Norge finnes i HK. Gideonsson etterfølger Karl-Petter "Kolle" Thorwaldsson som går av etter eget ønske før han egentlig må. Den første kvinnen som ledet LO var Wanja Lyndby-Wedin som ble etterfulgt av Thorwaldsson.

Kongressen ble gjennomført på en imponerende måte via skjermer og det settes nok spørsmålstegn ved om framtidige kongresser skal samles på den gamle måten. Men til våren 2021 skal man møtes fysisk, men denne gangen kun med 250 delegater mot 300 i dag. Les mer.

LO har sett et stort antall medlemmer forsvinne uten av mange nye nok har kommet til. Fra to millioner medlemmer på toppen i 1970-årene er antall nå 1,2 millioner medlemmer fordelt på færre forbund.