North stream

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
©xmentoys - stock.adobe.com De amerikanske innvendingene mot en ny gassrørledning fra Russland til Tyskland er blitt dempet.

Nordstream 2 er snart framme.

Snart kan man åpne en ny gasskran fra Russland til Tyskland når den nye gassledningen Nordstream 2 blir ferdig. Dermed er et viktig geopolitisk prosjekt kommet fram dit det skulle etter 16 år, men ikke uten en rekke problemer undervegs. Starten ligger tilbake i tiden da Gerhard Schröder var kansler i Tyskland for sosialdemokratene. Han ble kamerat med "Genosse" Putin og fant felles interesser på vegne av sine to nasjoner. Senere ble disse også en privatøkonomisk felles interesse.

Schröders etterfølger Angela Merkel og Tysklands allierte så ikke lite mildt på ideen om at EUs største industrigigant skulle bli enda mer avhengig av russisk energi, når mantraet fra EU  var det motsatte nemlig : energiuavhengighet.

To amerikanske presidenter prøvde å stoppe prosjektet, EU-land som Polen strittet imot siden det skulle gå rett utenfor deres kystlinje. Danmark og Sverige prøvde også å bremse, men gassrørene spiste seg daglig nærmere den tyske kysten gjennom internasjonalt farvann i Østersjøen.

Når president Biden noe overraskende hevet de amerikanske innvendingene og økonomiske sanksjonene, var det ikke flere hindre tilbake. Les mer om hans vurderinger.

 

Det antydes at det er hensynet til amerikanske selskaper som er grunnen til kursendringen. Kan USA straffe lovlig virksomhet i andre land, kan Russland og Kina gjøre det samme med amerikanske selskaper. Flere selskaper, også norske, er blitt utsatt for amerikanske reaksjoner fordi de har levert utstyr til gassledningen.

 

Dermed har både Putin og Schröder fått oppleve at deres drømmer ble sanne. Schröder har i tillegg fått den særdeles godt betalt jobben i å være styreleder av Nordstream 2.

Tyske lederlønninger er ikke å kimse av og når det i tillegg er et internasjonalt prosjekt kan man tenke seg at ytelsen fort fordobles. Men det bryr kamerat Putin seg neppe mye om.