Norge er ikke innstengt

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Norge er ikke så nedstengt som man tror i Sverige.

Norge er ikke innstengt

Skal man tro på svenske massemedia er nordmenn satt i et slags felles karantenelignende fengsel. Det står i motsetning til Sverige hvor man fortsatt kan gå på restaurant, inntil nylig kunne besøke sine eldre slektninger på sykehjemmet og at alle barna går på skole.

Men Norge er ingen versting, snarere tvert om så er regimet ganske så liberalt.

I Norge kan man møtes fem og fem, i Tyskland kun TO!, men restaurant eller kafe. I Frankrike må man ha passerseddel som viser hva du skal utenfor egen bolig å gjøre, og man målage matenselv hjemme!

I Belgia blir du også stoppet av politiet på gaten og spurt om adressen i mistanke om at du har fjernet deg for langt fra boligen din. I Italia og Spania kan alle se de folke- og biltomme gatene på fjernsyn som minner mer om en skrekkfilm enn muntre videoer fra en minnerik sommerferie i Syden.

Nå snakker alle om å "lukke opp", men meningene er delte. I Sverige er man i en fase hvor man lukker litt mere ned, kun 50 personer kan komme  sammen mot 500 personer før. Besøk på sykehjem strammes inn fordi man ikke forutså konsekvensen av hva det ville bety å fortsette som før.

Danmark tviler seg nå til en forsiktig åpning, møter er nå maksimalt 10 personer, men det kan økes til 500 etter sommeren, noe lignende skjer i Østerrike basert på at antall smittede ikke øker.

I Storbritannia forlenges de stramme tiltakene, det samme skjer i Belgia i første rekke til 3.mai. Frankrike sier nå i første rekke fram til 11. mai, ja, sågar kanskje til midten av juli som vil bety 13. juli. Nasjonaldagen 14. juli med militære prosesjoner henger også der i en løs tråd.

Situasjonen er preget av tvil og tro, men fordelen i Norge er at mye av den tvilen som finnes hos fagfolkene kommer til offentlig til uttrykk.

Det samme kan man neppe sies om Sverige hvor man får inntrykk av at det er en person som mener og bestemmer alt og at uenighet helst ikke må forekomme.

Men ingen vet hvilken strategi som er best på sikt.(kas)