Nordisk kamp mot SAS.

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Nordisk kamp mot SAS for arbeidskontrakter?

Den nye norske arbeidsministeren Hadia Tajik vil søke skandinavisk/nordisk støtte for å prøve å stoppe at det skandinaviske og fortsatt delvis statseide SAS skal kunne organisere seg bort fra organisert arbeidskraft. Den norske stat har solgt seg ut, men den svenske og danske staten eier fortsatt betydelig deler av SAS.Hun har nå tatt initiativet og sendt et brev om å ta det opp på et nordisk arbeidsministemøte i slutten av november.f

– Vi har sett at arbeidsfolk som er godt kvalifiserte opplever at selskapet lager et nytt underselskap, der de må søke stillingen sin på nytt. Det er ikke en ryddig måte å gjøre det på, og en situasjon som vi vil unngå, sier hun til VG. 

Hun sier hun har forståelse for at flyselskapets grep utløser sterke reaksjoner.

De nordiske arbeidsministrene skal møtes under nordisk ministerrådsmøte i slutten av november.

– Jeg kommer til å sende et brev til mine nordiske ministerkolleger nå. Jeg mener vi vil ha godt av å samarbeide tettere i de nordiske landene. Vi er alle regjeringer som står på arbeidstakernes side, og både Sverige, Danmark og Finland har sosialdemokratiske regjeringer, sier Tajik.

Ikke overraskende møter tiltaket liten entusiasme i bladet Dagens Perspektiv som er et slags uoffisielt hofforgan for norsk arbeidsgiverside. De anser det hele som "utidig innblanding" også kalt politikk. Det minner oss om noen sa på et fagforeningsmøte da en foreslo å bevilge penger også til SV og ikke bare Arbeiderpartiet:

Nei, skal vi blande politikk inn i det også nå?

Bladet spår at ingen av de tre arbeidsministere vil ofre brevet noe oppmerksomhet.

For politikk bedrives jo ikke på ministernivå?