Nord Irland

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Irland er delt i ot, men begge deler skal være med i EUs tollunion og indre marked-

Nord-Irland er blitt en EU-brikke.

Nord-Irland spørsmålet fortsetter å være en verkebyll eller stein i skoen mellom EU og Storbritannia. Nå har de britiske myndigheter lettet på eller utsatt grensekontrollen på varer mellom England, Wales og Skottland på den ene siden og den Nord-irske provinsen. Det strider mot Brexit-avtalen mener EU, siden Nord-Irland fortsetter i EUs tollunion og indre marked. Det var det enighet om fordi man ønsket å unngå nye grensekontroller mellom Nord-Irland og republikken Irland i sør. Nå havner saken i EU-domstolen i Luxembourg som brudd på brexitavtalen.

Grensekontrollen har skapt protester blant unionstilhengerne i nord som ønsker å være en fullverdig del av De forenede Kongeriker og ikke et appendiks til Irland. Boris Johnson, den brittiske statsministeren som helst vil unngå politiske ubehageligheter internt, har lempet på kontrollen. Som argument bruker han hensynet til tollerne og grensepolitiet som har vært utsatt for trusler ved  å håndheve avtalen.

Det er ikke første gang at Boris Johnson løper fra sine forpliktelser overfor EU. Han fikk Underhuset til å vedta en egen lov om "britisk indre marked" som opphevet regelverket omkring Nord-Irland. Først etter press fra EU, ble lovet nullet. Nå er han i gang igjen, et slag peke-nese-lek som kanskje gir ham kreditt hjemme, men ikke på den andre siden av kanalen.

Les mer.